LIVEX 2024

Tijdens LIVEX 2024 worden honderden personen vanaf een ferry van DFDS naar de wal gebracht. Al die passagiers moeten zo snel mogelijk van boord. Een enorme operatie! De voorbereidingen voor deze oefening zijn in volle gang.

Kustwachthelikopter en KNRM-reddingboot Arie Visser

Plannen

Voor de evacuatie van een schip bestaan procedures en afspraken met betrokken organisaties. Deze zijn vastgelegd in verschillende plannen. Bij de voorbereidingen van de LIVEX 2024 worden deze afspraken nagekeken. Kloppen ze nog? Zijn er bepaalde dingen verandert? Dit zorgt ervoor dat alle plannen straks weer actueel zijn, maar ook tijdens de oefening getest worden.

Voorbereidingen

Over het verloop en de manier van evacueren tijdens LIVEX 2024 is nu nog weinig bekend. Een projectgroep organiseert de oefening en hier komt veel bij kijken. Bij een echte evacuatie kan de Kustwacht iedereen zo alarmeren, maar voor een oefening niet. Daarom maakt de projectgroep afspraken met alle betrokken partijen. De deelnemers kunnen zo ook inbrengen van wat ze willen leren tijdens LIVEX 2024.

Manieren

De evacuatie gaat wel op verschillende manieren gebeuren, bijvoorbeeld met reddingboten en helikopters. De opvarenden worden dan naar een veilige plaats gebracht:

  • Met helikopters worden personen van boord gehaald. Ze worden vanaf het dek in de helikopter gehesen (‘gehoist’) en naar de wal gebracht.
  • Meerdere reddingboten brengen de geredden veilig naar de opvanglocatie op de wal. De veiligheidsregio richt hier een opvanglocatie voor in.

Meer informatie