Interview


Grip houden tijdens een GRIP

24-05-2024    08:47 uur

Als er op zee een crisis is, heeft dat ook gevolgen aan land. Marc Verhaar is beleidsadviseur Vakbekwaamheid bij de Veiligheidsregio Kennemerland en hij is druk bezig met de voorbereidingen voor LIVEX. “Iedereen – van ambulances tot het Rode Kruis, Bevolkingszorg, de marechaussee, brandweer, geneeskundige hulporganisatie, meldkamers en politie – is zich aan het voorbereiden.”

Opvanglocatie land tijdens LIVEX 2019

Van zee naar land

Een crisis op zee lijkt misschien niet direct iets waar de veiligheidsregio zich mee bezighoudt, maar er komt wel degelijk veel bij kijken. “Als er mensen gewond raken op zee, moeten ze aan land naar ziekenhuizen worden gebracht,” legt Marc uit. “Misschien moet de politie wegen vrijmaken, of hebben we een tijdelijke opvanglocatie en psychosociale hulpverlening nodig. Zo zijn er dus ook aan land tal van organisaties betrokken bij het bestrijden van een crisis op zee. Tijdens de LIVEX 2024 kunnen we dit allemaal oefenen.”

Crisisbestrijding op grote schaal

Tijdens deze grootschalige oefen-evacuatie op zaterdag 1 juni neemt Marc de rol van coördinator aan land op zich. “We oefenen wel vaker met crisisbestrijding,” vertelt hij, “maar zelden op deze schaal. Niet met zo’n diversiteit aan betrokken partijen en zoveel figuranten. Tijdens LIVEX zal de Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio (GHOR) bijvoorbeeld grootschalige geneeskundige bijstand inzetten, met veel veldeenheden voor triage, behandeling en vervoer van gewonden.”

Marc Verhaar tijdens de voorbereidigen voor de LIVEX 2024: “We oefenen wel vaker met crisisbestrijding, maar zelden op deze schaal.”

Spectaculair en leerzaam

Marc voorziet een spectaculaire en leerzame ervaring. Hij vertelt: “Ik ben ervan overtuigd dat de LIVEX ons als hulpdiensten dichter bij elkaar brengt. Vooral kunnen we als veiligheidsregio de banden met de Kustwacht stevig aanhalen. Maar ook in het contact met andere partijen zoals de KNRM, DFDS en Port of Amsterdam. Daar kijk ik echt naar uit. De oefening biedt een geweldige kans om deze samenwerking te versterken voordat we te maken krijgen met een echte crisis op zee.”

Nog even dit, nog even dat

Het nadert snel, die 1e juni. “En dat beginnen we echt wel te merken,” zegt Marc. “We moeten steeds harder rennen om alle losse eindjes aan elkaar te knopen. Even dit, even dat… er valt nog behoorlijk wat af te stemmen. Maar goed, deze oefening is zo omvangrijk dat ik tot de laatste dag wel het gevoel zal hebben dat ik iets vergeet. Maar we zetten alles op alles. Het is simpelweg te belangrijk.”

De LIVEX brengt onder andere door de voorbereidingen de deelnemende organisaties dichter bij elkaar.

Leren waar de knelpunten zitten

Marc is ervan overtuigd dat de oefening helpt om beter voorbereid te zijn op een echte crisis op zee. “Door op zo’n grote schaal een GRIP-oefening te houden, merken we als hulporganisaties veel beter waar de knelpunten zitten. GRIP is de opschaling van hulpverlening bij grote incidenten. Waar sluiten we al goed op elkaar aan? En waar kan die aansluiting beter? Dat leer je niet vanuit de theorie. Met zijn allen grip houden in de GRIP: dat wordt de uitdaging op zaterdag 1 juni.”

Meer nieuws