LIVEX 2024


LIVEX 2024 vanaf de Guardian

24-06-2024    10:37 uur

“Iemand gewond? Hier iemand gewond?” Een redder van de KNRM is zojuist de Guardian betreden. Deze noodhulpsleper van de Kustwacht doet tijdens de LIVEX 2024 dienst als hub: een plek vanaf waar figuranten worden geëvacueerd. Het doel van de LIVEX: een massale evacuatie oefenen. Op de Guardian laten de deelnemers het scenario gewillig over zich heenkomen.

DFDS-ferry Princess Seaways en noodhulpsleper Guardian

Polsbandjes

Gele polsbandjes zijn de figuranten, paarse polsbandjes de lotusslachtoffers en roze de acteurs. En dat zijn er aardig wat: in totaal helpen op de Guardian, de Rotterdam en de ferry Princess Seaways van rederij DFDS vandaag zo’n 500 figuranten vrijwillig mee om van de LIVEX 2024 een leerzame dag te maken. Omdat de golven deze dag zo’n 2,5 meter hoog zijn, vindt de oefening voor een deel plaats in de havenkom van IJmuiden. Naast de oefenschepen dobberen daar vlotten rond met figuranten. Bevoorraad met kotszakjes, “want die zullen vandaag wel nodig zijn”, zo wordt hen verzekerd. De dagvoorzitter grapt: “Helaas is onze bestelling van 30 graden en een vlakke zee niet goed doorgekomen.”

De noodhulpsleper Guardian van de Kustwacht doet tijdens de LIVEX 2024 dienst als hub: een plek vanaf waar figuranten worden geëvacueerd.

Gewonden

Rond 11.00 uur, een uur nadat de Guardian is uitgevaren vanaf de Felison Cruise Terminal, verschijnen de eerste reddingboten van de KNRM en hangen de eerste helikopters in de lucht. Zogenaamd is er brand uitgebroken. De mensen die ‘gewond’ zijn, worden verplaatst naar een ander deel van het schip. De rest van de figuranten wacht geduldig af. Ze eten een broodje. Maken een praatje. Over werk, en hoe zij hier vandaag aan boord zijn beland.

Oproep

Tim is aannemer en bouwt sluizen. Hij zag de oproep voor figuranten in Schuttevaer: een scheepvaartkrant. “Ik heb me meteen opgegeven”, vertelt hij. “Normaal werk ik aan wal. Het is toch machtig als je eens op zo’n kustwachtschip mag meevaren?” Tim is intussen in zijn vijftiger jaren, maar vertelt dat hij uit een gezin met twaalf broers en zussen komt. “Mijn kleinste broertje mocht ooit eens een groot schip besturen toen hij klein was. Daar heeft hij het nu nóg over. Ik denk dat deze LIVEX voor ons ook onvergetelijk wordt.”

Reddingboten van de KNRM brengen de evacués naar de wal.

Reddingboten

De Edith Grondel. De Redder. De Paul Johannes… De ene na de andere reddingboot van de KNRM haalt slachtoffers van boord, om vervolgens in volle vaart rechtsomkeert te maken naar de opvanglocatie. Het dek van de Guardian raakt steeds leger.

Echte inzet

‘No Play’ is vandaag het codewoord voor als er écht iets aan de hand is wat niet bij de oefening hoort. KNRM’er Michael en zijn collega’s maken dat mee. Terwijl zij voor deze oefening in zee drijven om te worden opgehesen met een helikopter, raakt er in de buurt van IJmuiden een persoon vermist. En dus moeten de KNRM’ers hun beurt afwachten. Maar ook de tweede helikopter die de mannen uit het water komt redden, moet omdraaien. Elders op zee een persoon overboord: no play. En dus worden de redders in allerijl zélf aan boord van de Guardian gedropt. Het Kustwachtcentrum draait overuren en die helikopters: die keren niet meer terug. Michael baalt. “Ik ben speciaal vanuit de KNRM in Huizen aangehaakt om dit eens mee te maken, uit het water worden gehoist. Dikke pech natuurlijk, maar een echte reddingsactie gaat voor.”

Tijdens de LIVEX coördineert het Kustwachtcentrum de evacuatie op het water.

Portofoons

Een veiligheidsfunctionaris van de KNRM beent nog altijd rond op het dek. Op zijn groene hesje prijken twee portofoons, die hem non-stop van informatie voorzien. “Eentje is voor de communicatie aan boord en eentje voor de communicatie aan land”, vertelt hij. Hij lacht: “Eigenlijk is twee nog te weinig. Ik probeer om zoveel mogelijk op de hoogte te blijven van alles wat er speelt – hier op zee en aan land. Ik blijf tussen alle kanalen heen en weer schakelen.” Zijn zin is nog niet klaar of hij wordt alweer overstemd door een van de portofoons. Het is het Kustwachtcentrum met een update. “Vijf gewonde slachtoffers van de Guardian zijn veilig aan aangekomen op de kade in IJmuiden, ambulances staan klaar. Over.”

Op de wal staan tenten klaar voor de opvang van de evacués.

Iedereen van boord

Rond 13.00 uur is meer dan de helft van alle figuranten van boord gehaald van de Guardian, de Rotterdam en de ferry van DFDS. De rest van de figuranten staat klaar om over te stappen. Wat voor veel van hen nog best een klim is, na uren kleumen in een frisse wind. Op de kade staan talloze ambulances te wachten. Net als tenten van de brandweer, GGD GHOR en het Rode Kruis. Na een snelle controle krijgen alle deelnemers een kaartje in hun handen gedrukt om het thuisfront te laten weten: ikbenveilig.nl. En daar ging het vandaag allemaal om: iedereen weer veilig aan wal.

Meer nieuws