LIVEX 2019
“In de LIVEX valt alles samen”
Bij de LIVEX werken uiteenlopende hulpdiensten en organisaties nauw samen. In de voorbereiding én uitvoering trok de Kustwacht in 2019 bijvoorbeeld intensief op met de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond en de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM). Romy en Theo blikten in 2019 vooruit op de LIVEX 2019. Afstemming, samenwerking en een goede communicatie: daar gaat het om!
Communicatie is cruciaal
“Als voorzitter van de werkgroep multidisciplinair oefenen van Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond werk ik tijdens de voorbereidingen van de LIVEX, en ook voor andere oefeningen, samen met de brandweer, politie, geneeskundige zorg, gemeenten en het Havenbedrijf Rotterdam. Bijzonder aan deze massa-evacuatie op zee is dat we samenwerken met partijen als de Kustwacht en de KNRM. In de LIVEX valt alles samen. Communicatie tussen land, zee en lucht is daarbij cruciaal.” vertelt Romy.
Proces aan de wal
“Als de geëvacueerden aankomen bij de kust, start het hulpverleningsproces aan wal. Wat doen we met passagiers zonder paspoort? Wat doen we met mensen die hun medicatie kwijt zijn en ze dringend nodig hebben? Hoe regelen we noodhulp voor honderden opvarenden? In de haven staan Noodhulpteams Plus klaar voor de opvang van slachtoffers. Een Commando Plaats Incident (CoPI) coördineert de aanpak van het incident, onder leiding van een Regionaal Operationeel Team (ROT). Bij de LIVEX zijn heel veel professionals betrokken. Dat maakt het een prachtige oefening die duidelijk maakt hoe we ervoor staan.” legt Theo uit.
Watertaxi
“In de basis is onze taak heel simpel: wij brengen geëvacueerden naar wal. Als een soort watertaxi vervoeren we mensen naar de opvang, maar daar komt nogal wat bij kijken. Je hebt onder andere mensen die in paniek zijn, mensen die EHBO nodig hebben aan boord van onze reddingsboten en er is vaak chaos. We oefenen als KNRM het hele jaar door, maar de LIVEX is de grootste oefening. We zijn al sinds oktober bezig met de voorbereidingen en die tijd hebben we ook zeker nodig. Vooral door de hoeveelheid vrijwilligers die betrokken zijn. Ik denk dat er vanuit de KNRM wel honderd mensen meedoen.”
Veel reddingboten
“Verschillende stations van de KNRM zijn betrokken: Stellendam, Hoek van Holland, Ter Heide, Scheveningen, Katwijk en Noordwijk. We zetten drie veiligheidsboten in, drie reddingboten van het type Arie Visser en drie van het type Valentijn. Op het water zijn dan tussen de 60 en 65 vrijwilligers actief. Daarnaast hebben we een oproep gedaan wie als vrijwilliger wil meedoen als opvarende van de ferry en wie voor de KNRM wil filmen en fotograferen. Vanaf de start van de voorbereiding ben ik ongeveer een dag per week met de LIVEX bezig. Draaiboeken maken, het informeren van de stations, protocollen en verbindingsschema’s opstellen. Het is een hele klus en ook best spannend. Ik ben heel benieuwd hoe de communicatie met de landdiensten verloopt. We zetten nu de laatste puntjes op de i en ik merk dat we er bijna klaar voor zijn. Laat die 400 geëvacueerden maar komen!”