Interview


De KNRM maakt zich klaar voor de LIVEX

21-05-2024    07:32 uur

De KNRM maakt zich klaar voor de LIVEX 2024: een grootschalige evacuatie-oefening die op zaterdag 1 juni plaatsvindt op de Noordzee. De KNRM doet logischerwijs mee aan deze verplichte oefening voor de veerdiensten en de Kustwacht. Meer dan tachtig vrijwilligers van de KNRM zetten zich die dag in om te helpen de crisisbestrijding op zee zo realistisch mogelijk te simuleren. “We zetten alle zeilen bij.”

Reddingboot Jeanine Parqui met evacuees tijdens LIVEX 2019

Veel werk

Tijdens LIVEX 2024 vervult Theo van der Linden de rol van coördinator bij de KNRM. Dat is niet de eerste keer voor hem. “Dit wordt mijn vierde LIVEX,” vertelt hij. “Ik werk al 32 jaar bij de KNRM en ik ben vanaf 2009 betrokken geweest bij elke editie. Iedere keer is het veel werk, maar ik vind het vooral erg leuk en belangrijk. We hebben in het verleden altijd veel geleerd van deze oefeningen, en ik twijfel er niet aan dat we dit jaar weer gaan doen.”

Theo (links) treft veel voorbereidigen om de oefening zo goed mogelijk te doen.

Vijf reddingboten ingepland

Tijdens LIVEX heeft de KNRM verschillende taken. Theo legt uit: “Het scenario op 1 juni speelt zich midden op de Noordzee af. Twee schepen van de Kustwacht schieten een ferry te hulp die in de problemen is. Vanaf daar zullen wij als KNRM de zogenaamde slachtoffers, de figuranten dus, evacueren. We halen hen op met reddingboten en brengen ze aan land in IJmuiden. We hebben daarvoor vijf reddingboten ingepland, elk met vier tot zes bemanningsleden. Daarnaast zal de Kustwacht ook helikopters inzetten om mensen uit zee te hijsen. Daarvoor werken we al jaren nauw samen.”

Leren van voorgaande edities

Om de oefening zo goed mogelijk te doen, hebben Theo en zijn collega’s veel voorbereidingen getroffen. “De reddingboten liggen klaar, de vrijwilligers zijn ingepland en de draaiboeken en instructies zijn bijna af. Het gaat nu nog om de punten en komma’s. Het controleren van tijdstippen en locaties bijvoorbeeld. Of het regelen van lunchpakketten. Ook ben ik op dit moment aan het organiseren dat we leerpunten van eerdere edities doornemen. Want er zijn nu vrijwilligers bij de KNRM die tijdens de vorige LIVEX een andere functie hadden. We willen een lerende organisatie zijn, niet steeds het wiel opnieuw uitvinden. Daarom vind ik het belangrijk dat vorige evaluaties ook worden doorgenomen.”

Reddingboten varen naar zee, halen de evacuees (figuranten) op en brengen ze aan land in IJmuiden.

Zelf ervaren

Uit ervaring weet Theo dat te véél voorbereiding ook niet altijd gunstig is. “We kunnen een echte crisis ook niet tot in detail plannen”, benadrukt hij. “Daarom weten bijvoorbeeld de reddingstations zo min mogelijk over de oefening. Ze weten wel welke schepen van de Kustwacht er meedoen en wat hun rol is. “Er zijn dus wel instructies en spelregels, maar ik wil niet alles al vooraf sturen. Mensen moeten de kans krijgen om het zelf te ervaren.”

Ogen en oren van de Kustwacht

Sommige dingen zijn best spannend geeft Theo aan. “Er is bijvoorbeeld een belangrijke taak in de oefening weggelegd voor onze On Scene Coördinatoren (OSC). Zij zijn op de plaats van het incident de ogen en oren voor het Kustwachtcentrum in Den Helder, dus onze aanwezigheid ter plaatse is belangrijk. Tegelijkertijd heeft het Kustwachtcentrum informatie die een OSC niet heeft.”

Nieuwsgierig

Na maanden van voorbereidingen kijkt Theo erg uit naar LIVEX. “Het wordt een lange maar leuke dag waarop we veel kunnen leren en de samenwerking tussen onze hulporganisaties kunnen versterken”, vertelt hij enthousiast. “Ik ben benieuwd hoe we het gaan doen. Ik ben ervan overtuigd dat we dit goed kunnen organiseren en de taken effectief kunnen verdelen. Samen kunnen we oplossingen bedenken om deze gesimuleerde crisis optimaal aan te pakken – en ervoor zorgen dat iedereen veilig aan wal komt!”

Meer nieuws