Uitleg


Evacuatie ‘Viking Sky’ in 2019

12-12-2023    10:25 uur

Het cruiseschip Viking Sky kwam op 23 maart 2019 in nood. Door motorproblemen dreef het schip naar de kust. Daarom werd besloten om de opvarenden van boord te halen. Door de hevige schommelingen van het cruiseschip, raakten tientallen opvarenden gewond. Totaal werden 460 passagiers van boord gehaald met behulp van helikopters.

Beelden van de reddingsactie

Opvarenden van het cruiseschip Viking Sky worden in de helikopter gehesen.

Motoren vielen uit

Het cruiseschip raakte voor de westkust van Noorwegen in de problemen. De motoren vielen uit en daardoor dreef het schip richting de rotsen. Een evacuatie van de opvarenden werd opgestart. Totaal waren er 1.373 opvarenden (passagiers en bemanningsleden) aan boord.

Passagiers brengen de nacht aan boord door op de verzamelplekken (foto David Hernandez).

Enkel via helikopter van boord

Het schip bevond zich in een westerstorm van windkracht 9. Daardoor konden (redding)boten de evacuatie niet ondersteunen of versnellen. De harde wind belemmerde dat. De helikopters konden 15 tot 20 personen per keer meenemen. De helikopter kon niet landen op het dek, dus de opvarenden werden omhoog gehesen in de helikopter. Op het land ving het Rode Kruis de passagiers op. Hier kregen ze droge kleren en dekens.

Een stapel reddingsvesten op de wal van geredde opvarenden van de Viking Sky (foto Noorse Rode Kruis).
Het Noorse Rode Kruis registreert en vangt de opvarenden op (foto Noorse Rode Kruis).

Anker uitgegooid

In de middag kreeg de bemanning een motor opgestart en konden ze een anker uitgooien. In de nacht lukte het om andere motoren ook bij te zetten waardoor het schip naar de Noorse haven Molde voer. Daar kwam het zondagmiddag aan. 460 passagiers waren toen al met behulp van helikopters geëvacueerd.

Vrachtschip in nood

Kort nadat het cruiseschip een noodsignaal verstuurde, kwam in de buurt ook het vrachtschip Hagland Captain door een motorstoring in de problemen. De negen bemanningsleden werden geëvacueerd. Om te worden gered, moesten de bemanningsleden eerst in het ijskoude water springen. Door twee helikopters zijn ze vervolgens uit het water gehesen.

Noordzee

Dagelijks varen cruiseschepen en ferry’s over de Noordzee. Daarom kan de Kustwacht ook meldingen ontvangen van een cruiseschip dat hulp nodig heeft. De reddingsactie van de Viking Sky laat zien dat de grote oefening LIVEX nuttig en nodig is.

Links

Meer nieuws