LIVEX 2019


Honderden passagiers geëvacueerd van ferry

06-12-2023    08:46 uur

Helikopters, schepen, reddingboten en voertuigen: alles kwam samen tijdens de LIVEX 2019. Tijdens deze grootschalige massa-evacuatieoefening werd de ferry ‘Pride of Hull’ geëvacueerd, die was daarvoor speciaal naar de Tweede Maasvlakte (Rotterdam) gevaren. Honderden figuranten werkten mee aan de oefening. Vanuit de Kustwacht werd de evacuatie op het water gecoördineerd. Daarbij werd nauw samengewerkt met de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond die de geëvacueerden aan land opving.

LIVEX 2019

Helikopters, schepen, reddingboten en voertuigen: alles kwam samen tijdens de LIVEX 2019.

Samenwerking

Waar de betrokken (crisis)organisaties regelmatig zelfstandig hun eigen deel oefenen, werd nu de complete samenwerking getraind. Communicatie, afstemming en procedures: daar kwam het tijdens de LIVEX op aan. “Als Hoofd Oefenleider ben ik zeer tevreden over de inzet van de eenheden en opeenvolging van de processen. Ik denk dat we hebben laten zien dat we door een goede samenwerking tussen alle verschillende partners in staat zijn om een grote hoeveelheid personen te evacueren vanaf zee. Waarbij ik ook na vandaag blijf hameren dat we continu blijven trainen en elkaar blijven opzoeken. Het kennen van de procedures en de personen is cruciaal voor een massa-evacuatie.” aldus Edwin van der Pol, Hoofd Oefenleider tijdens de LIVEX.

Vanuit het Kustwachtcentrum in Den Helder werd de coördinatie op het water gedaan. Ook was het Operationeel Team aanwezig.

Drie ministers keken toe

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat), minister Ank Bijleveld (Defensie) en minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) bekeken het evacuatieproces vanaf het water en aanschouwden daarna de hulpverlening op het land in de Berghaven. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is beleidsverantwoordelijk voor de maritieme hulpverlening, Defensie is de beheerder van de Kustwacht en onder Justitie en Veiligheid valt de rampenbestrijding op het land.

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) en minister Ank Bijleveld (Defensie) waren aanwezig bij de LIVEX 2019. Minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) vertrok vroegtijdig richting de Landelijke Veiligheidsdag in Almere.

Kustwachtcentrum

Het Kustwachtcentrum in Den Helder coördineerde de evacuatie op het water. Aan wal werd die taak uitgevoerd door een Commando Plaats Incident en een Regionaal Operationeel Team van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond.

Een deel van de opvarenden werd met behulp van een Defensie-helikopter van boord gehaald.
Reddingboten van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) brachten opvarenden richting de Berghaven.

Evacuatiewijzen

Geëvacueerden gingen van boord via een evacuatiesysteem en twee reddingssloepen van de ferry zelf. Daarnaast vlogen meerdere helikopters die passagiers van boord haalden. Vanaf het water gingen de passagiers naar de Berghaven (Hoek van Holland). Daar richtte de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond een opvanglocatie in. Opvarenden werden geregistreerd en gewonden geholpen door de hulpdiensten.

Figuranten

“Veel figuranten hebben zich opgegeven voor deze bijzondere oefening. Ze hebben ervaren hoe het is om een tijd op het water te blijven in bijvoorbeeld een vlot. Mijn waardering en dank gaat dan ook uit naar al deze mensen die hun zaterdag hiervoor hebben opgegeven! Zonder deze grote hoeveelheid mensen zou de oefening niet realistisch zijn geweest.”, zegt Van der Pol na afloop.

Meer nieuws